Борис Тадич се готви за премиер

DenNews.bg
28.05.2012
размер на текста:

Борис Тадич Снимка: AP

Бившият президент на Сърбия Борис Тадич е готов да стане премиер, стана ясно след снощното събрание на водената от него Демократическата партия.
По думите на Тадич зад неговата кандидатура застават, не само демократите, а и парламентарният блок на Ивица Дачич Социалистическата партия на Сърбия- Партия на обединените пенсионери на Сърбия- Единна Сърбия.
“Готов съм да стана премиер, ако коалиционни ни партньори се съгласят да приемат нашия план за работа”, категоричен е Тадич.
Неговата политика ще бъде насочена към намаляване на високата безработица и решаването на икономическите проблеми в страната.
"Освен това е необходимо да продължим борбата с организираната престъпност и корупцията", посочи той. "Така планираме да реформираме обществото и да го доближим до равнището, необходимо за европейската ни интеграция", каза Тадич и добави, че членството в ЕС ще се превърне за сърбите в инструмент за повишаване на жизненото равнище.
За да си осигури премиерския пост, Тадич трябва да привлече и трети партньор, но според него този въпрос ще се обсъжда след време. На бъдещи преговори ще стане ясно дали новият президент Николич ще подкрепи кандидатурата му за премиер.
На 6 май, когато се проведоха парламентарните избори демократическата коалиция на Тадич зае второто място със 67 мандата, на трето блокът на Дачич със 44 места, а първенецът беше Сръбската прогресивна партия на Томислав Николич със 73 мандата, припомня dnes.bg.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети