Търсят изпълнител за укрепването на река Рилска в с. Бараково

Десислава Панайотова-Янкова
28.05.2012
размер на текста:

Скатът пострада при наводнението в края на 2010 г. Снимка: Архив/ dennews.bg

Община Кочериново търси изпълнител за укрепването на южния скат на река Рилска в Бараково, който пострада значително при наводнението в края на 2010 г. Проектът за укрепването на ската бе разработен и спечелен под ръководството на сегашния кмет Иван Минков, който тогава заместваше отстранения със седебно решение градоначалник Костадин Катин.
Както сме писали, месец след наводнението през декември 2010 г., което подкопа ската, върху който са разположени улица и къщи, тогавашният кмет Костадин Катин пусна в реката булдозери. В условията на спешност тогава бяха изградени две диги дълги по 50 метра. Това обаче стана без разрешение от Басейнова дирекция и РИОСВ, а мнозина заподозряха Катин, че се опитва да прокара проекта си за бетониране на коритото на цялата река, който предвиждаше изграждането на диги и бетонно корито от моста на село Пороминово до моста на село Бараково.
Съобразявайки се с мнението на местните хора, които проведоха редица събрания и подготвиха подписки срещу проекта за цялостна реконструкция на коритото на река Рилска, сегашният кмет Иван Минков отказа т.нар. „голям проект”.
„В момента говорим само за реконструкция на ската в Бараково, които пострада и има нужда от подсилване. Предвижда се изграждането на стоманобетони подпорни стени. Тази реконструкция се чака с нетърпение от хората, които живеят в тази част на Бараково. А нека другите бъдат спокойни, че когато започнем работа на място не се касае за нищо друго освен за този конкретен участък”, обясни кметът Иван Минков.
Офертите на кандидат-изпълнителите се приемат в общинска администрация в Кочериново до 4 юни.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети