Намаляват „А” група, но незнайно кога

DenNews.bg
22.05.2012
размер на текста:

Броят на отборите в „А” група ще бъде намален от сегашните 16 на 14 тима. Изпълкомът на Българския футболен съюз е обсъдил този вариант, но това ще бъде гласувано на следващото заседание. Новият формат на елитната футболна група зависи от решението на Лицензионната комисия, която ще излезе със становище дали всички клубове ще получат лиценз, пише Гонг.
Така и не стана ясно обаче кога точно ще бъде намалена „А” група, като това най-вероятно няма да е от следващия сезон 2012/13, а от по-следващия 2013/14. Президентът на централата Борислав Михайлов уточни, че ако Лицензионната комисия не даде лиценз на два елитни тима, то от следващия сезон първенството ще е от 14 тима. Ако обаче въпросната комисия реши, че всичките 16 клуба са изрядни, тогава промяната ще се забави до сезон 2013/14.
Предложението, разгледано на Изпълкома, за формата на „А” група е по образец от шампионата на Израел, който е с 14 отбора. Всички тимове играят на разменено гостуване, което прави 26 кръга. След това се играят плейофи – отборите, заемащи от 1-о до 6-о място ще спорят за титлата, а за останалите има два варианта - да играят по един кръг след жребий за домакинство или да се играе по схемата - 7-ият срещу 14-ия, 8-ият срещу 13-ия и т.н.
От Изпълкома бяха категорични, че най-добрият вариант би бил през следващия сезон отборите да са 14, а през 2013/14 да станат 12. Всичко това обаче ще стане ясно на следващото заседание. Най-сигурната констатация бе, че след изиграването на всички мачове в следващото първенство, от „А” група ще изпаднат 4 тима.

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети