Без посредници за руския газ, категоричен е Добрев

DenNews.bg
21.05.2012
размер на текста:

Министърът на икономиката Делян Добрев е категоричен, че следващият договор за доставка на руски газ за България няма да има посредници, а сделката ще се сключи директно с „Газпром експорт". Това стана ясно в негово интервю за националната телевизия, на което той обясни, че на последното си посещение в руската столица преди дни са обсъждани параметрите на бъдещия газов договор. България ще настоява за средносрочен 7-годишен договор от 2013 г., а до месец и преговори по него, обясни министърът.
„Новият договор трябва да има възможност за удължаване при същите условия, ако двете страни писмено се споразумеят за това, и да дава възможност след като изтече този средносрочен договор, ние да търсим други алтернативи“, допълни още Добрев.
Икономист номер едно подчерта важността на местния добив, тъй като преносът на синьо гориво е доста скъп и обясни, че местният добив е с 40 до 50% по-евтин като разходи от вносния, пише investitor.bg.
„Ние трябва да концентрираме много усилия в добива на газ на местно ниво, защото каквито и условия да договорим с „Газпром” или друга компания в света, той със сигурност ще бъде много по-скъп отколкото този, добиван у нас”, смята министърът.
Бъдещите разговори ще бъдат съсредоточени върху уточняването на детайлите по договора и цената на синьото гориво, която зависи от ускоряването на направата на газопровода Южен поток. До 15 ноември страната ни трябва да е готова с документацията за изграждането на проекта, а руснаците да заработят от декември, уточни Добрев.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети