65 000 абитуриенти излизат на свобода от училище с „Под игото”

DenNews.bg
21.05.2012
размер на текста:

65 000 абитуриенти развиват тема по романа на Иван Вазов „Под игото” на матурата по литература и български език в момента.
Държавният зрелостен изпит за първи път се провежда в един и същи ден с Националното външно оценяване по български и литература, на което ще се явят 58 хиляди седмокласници.
Матурата по български език и литература е с продължителност 4 часа. Зрелостниците трябва да решат и 40 въпроса, което може да им донесе максимум 70 точки.
Въпросите са разбъркани от компютър и комбинирани към 4 часа тази сутрин, за да се намали възможността за изнаяне на информация. От просветното министерство обясниха, че има около 12 милиона комбинации на варианта на теста, а за достоверността на жребия отговаряха и представители на редица медии, като тестът бе оформен пред журналисти.те присъстваха и на отварянето на пликовете с темата и задачите.
Резултатите от матурата ще станат ясни на 11 юни.
Точно в 10 часа започна и изпитът на седмокласниците. С него се кандидатства и за гимназиите. От три варианта журналист изтегли вариант 2. Той е разделен на два модула. Единият е за Националното външно оценяване и съдържа 25 задачи, които носят максимално 65 точки. Този модул е с продължителност 1 час. Вторият модул е преразказ върху неизучаван текст. Носи най-много 35 точки и продължава час и половина.
Резултатите от изпита трябва да са готови до 4 юни, информира БНР.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети