Обвиниха в тероризъм задържаните за петорното убийство в Македония

DenNews.bg
02.05.2012
размер на текста:

Преди арестите на предполагаемите извършители полицията арестува десетки демонстранти по време на протестите след жестокото убийство. Снимка: Reuters

Обвинение в тероризъм, съучастничество в тероризъм и незаконно притежание на оръжия е повдигнато срещу задържаните за петорното убийство в Македония, което бе на път да запали нова етническа война на Балканите.
Двама от обвинените, за които са предполага, че са извършили убийството са съответно на 30 и 20 години. Те са жители на Скопие. Останалите са на 21 и 17 години, уточнява БГНЕС.
Въпреки първоначалните спекулации, че извършителите на жестоката екзекуция край язовир Железара са дело на косовари, сега става ясно, че извършителите са македонци, но са успели да избягат в Косово.
Срещу други десет лица е повдигнато обвинение, че са помагали и прикривали извършителите на убийството. За тях е поискан по-кратък срок на задържане.
Според официалното съобщение на вътрешния министър на Македония Гордана Янкуловкска арестуваните при акция "Чудовище" са радикални ислямисти, които са се сражавали на страната на талибаните в Афганистан и Пакистан.
В операцията по задържането на извиршителите, за чиято вина вече имало безспорни доказателства, участваха 800 полицаи.
Кои точно са задържаните и дали са ислямисти, според някои информации албанци, ще стане ясно едва след разкриването на самоличността им. Това обаче ще стане след разпита им пред съдия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети