Забрана хлопна вратите на последния марихуана оазис

DenNews.bg
02.05.2012
размер на текста:

Властите в три провинции в Холандия вгорчиха вкуса на марихуаната за стотици собственици на известните с легалната продажба на лекия наркотик кофи шопове и хилядите им клиенти с нови правила. От вчера продажбата на трева е напълно забранена...ако преди това не отидете до местната община и не си извадите специална „карта” позволяваща да си купите до 5 гр. канабис.
Макар марихуаната традиционно да превръща „клиентите си” във весели пацифисти, новите мерки не минаха без протести. Вчера, денят в който, забраната за свободна продажба и консумация на канабис за чужденците в Холандия влезе в сила, съдържатели на кофи шопове и туристи излязоха на протести в редица градове.
Близо 40 г. Холандия беше оазис за почитателите на леките наркотици. Това привличаше милиони туристи в страната, предимно от съседните Белгия, Франция и Германия и генерираше огромни печалби.
Властите в Холандия обаче са готови да пожертват притока на свежи пари, заради неприятностите, които причиняват „наркотуристите” -от нарушаване на обществения ред нощем до нерегламентирано паркиране.
Предвижда се през 2013 г. забраната да обхване цялата страна. Надежда обаче за легалната марихуана има, тъй като все още не е ясно дали строгите мерки ще бъдат одобрени от новото правителство, което трябва да встъпи в длъжност след разпускането на Кабинета преди седмица.
А че марихуаната води до странични ефекти съвсем неволно доказа 30-годишен немец, който опита да плати таксито си с канабис. Таксиметровият шофьор обаче не се запалил по идеята да запали по весела цигара с клиента си и го издал на полицията.
По-късно младият мъж бил задържан в дома си, където с любов отглеждал 31 растения и имал общо 353 грама канабис. Мъжът е обяснил на полицаите, че това са "лични запаси", произведени от него и че не разчита на наркодилъри, за да се сдобие с канабис и марихуана.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети