Синдикатите искат работа за учителите от закритите 3 селски училища в община Дупница

Даниела Методиева
18.05.2012
размер на текста:

Веска Трендафилова. Снимка:dennews.bg

Да бъдат гарантирани работните места на учителите от 3-те училища в община Дупница, които се закриват и поискаха на сесия на местния парламент синдикатите. Становището бе представено днес от председателя на Координационния съвет на Съюза на българските учители към КНСБ Веска Трендафилова, тъй като точно днес общинските съветници грасуваха докладната за закриване на училищата в Бистрица, Червен брег и Джерман.
Основното предложение на синдикатите е приоритетно назначаване на овакантените места в градските училища. Да бъдат включени в дългосрочните програми за преквалификация и да се проучи от кои специалности в най-близко бъдеще ще има необходимост, е второто предложение на синдикатите за разрешаване на проблема. Като трето възможност бе предложено педагозите от закритите селски училища да бъдат използвани като заместващи учители по програмата „Без свободен час” и в програмата за поетапно въвеждане на целодневно обучение. Да бъдат назначавани навсякъде, където може да се ползва тяхната педагогическа правоспособност и да бъдат назначавани в откриващите се центрове за педагогически услуги, са останалите предложения на синдикатите.
На днешната сесия бяха поискани и мненията на кметовете на селата, като според управника на село Червен брег Иванка Черешарска децата се превръщат в стока, след като на всяко от тях се гледа като на бюджет за издръжка от 1 400 лв. Според нея 15 деца ще престанат да ходят на училище, защото родителите им са безработни и нямат възможност да им плащат разходи за път и храна. Тези притеснения на Иванка Черешарска бяха определени като неоснователни от страна на кмета Методи Чимев, който обясни, че на първо място трябва да бъде качеството на образование, което при слетите паралелки сега е доста занижено. Той обърна внимание е на факта, че ще бъде осигурен и безплатен транспорт за децата, както и храната им през деня.
Против закриването на училището беше и кметът на село Джерман, който обърна внимание на факта, че за да остане то е привлякъл и ромчета от Дупница. Единствено адмирира идеята на общинското ръководство кметът на село Бистрица Васил Бански, който заяви, че не трябва да тежи на главите на управниците вината за закриването на училищата, а на родителите. Защото тези от неговото село въпреки увещанията му, не са върнали обратно децата си от училищата в Дупница.
Общинската съветничка Силвия Овчарченска се въздържа от гласуване, а това обясни с факта, че е бивша възпитаничка на училището в село Червен брег.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети