След Бил Гейтс, Плевнелиев впрегна НАСА и Гугъл

DenNews.bg
18.05.2012
размер на текста:

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с представители на българската общност в Сиатъл. Снимка: president.bg

След като взе идеи от компютърният магнат Бил Гейст, президентът Плевнелиев договори участието на НАСА и Гугъл в български проекти по време на визитата си в САЩ.
НАСА ще участва в разработването на софийския високотехнологичен парк, който ще осигури работа на млади български компютърни специалисти.
„София Тек Парк” ще бъде разработен по модела на изследователския център на НАСА в Силициевата долина, където работят големите умове на Станфордския университет и програмистите от Гугъл. Компанията ще помага в концепцията за софийския парк за иновации, а някои от българите, които работят там са склонни да се върнат да работят в София, информира btvnews.bg.
Технологичният парк ще се строи с 50 милиона евро по програма „Конкурентоспособност” на Европейския съюз. Работата по него започва още тази година. Комплексът ще се намира на 4-ти километър в София и теренът ще бъде даден от военното министерство.
„Аз мисля, че трябва да сме изключително отговорни към бъдещото поколение на България – то да получи своята реализация в индустриите на бъдещето”, каза Плевнелиев.
По-рано в четвъртък държавният глава обяви пред американски бизнесмени, че България е финансово стабилна и подходяща за инвестиции във високите технологии. Трой призова младите IT специалисти в чужбина да се завърнат в родината си.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети