Катар ни обещава вярност с $200 млн. депозит в БНБ

DenNews.bg
18.05.2012
размер на текста:

Днес в срещата ще се включи и турският премиер. Снимка: Пресслужба Министерски съвет

Катарски инвестиции за милиони долари ще влязат в България в рамките на година. Като гаранция за това „малкият Кувейт” ще вложи 200 милиона долара в Българска народна банка. Това стана ясно след първия ден от официалното посещение на министър-председателя на Катар шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани у нас. Той разкри и причината за решението-не толкова срещата между двете страни, която се проведе преди по-малко от два месеца в Доха, а упоритостта на българския си колега Бойко Борисов, граничеща с нахалство.
„Вашият премиер е човек, който знае какво иска. Не ни остави на мира. Но точно това ми харесва”, каза на пресконференция след разговорите премиерът на Катар.
Шест меморандума за разбирателство и общо осем документи подписаха българското правителство и катарската делегация на срещата вчера.
Шестте меморандума очертават по-скоро сфери за сътрудничество и намерения за проучвания в отделни области, отколкото посочват готови инвестиционни проекти.
Подписани са спогодби в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, здравеопазването, инвестициите в недвижими имоти, минното дело, балнеоложкия туризъм и в птицевъдството.
Министър-председателят Борисов съобщи, че българските фирми вече са започнали да подписват договори и реално да изнасят продукция. Разработен е и график между двете страни за практическа реализация на постигнатите договорености.
„Ще се опитам да убедя всички в Катар, че има една държава – България, в която ще могат да инвестират. Надявам се да дадем тласък на развитието на нашите взаимоотношения. Ние сериозно желаем това”, заяви още шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани.
Днес премиерът на Катар и Бойко Борисов ще имат среща с турския си колега Ердоган. На нея отново ще бъде обсъдена възможността за реализация на съвместни проекти.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети