5 лв. за стикер плащат дупничани, живеещи в синята зона на Дупница

Двойно скачат цените за паркиране, 30 лв. ще вадят от джоба нарушителите, за да им свалят скобите

Даниела Методиева
17.05.2012
размер на текста:

5 лева ще трябва да платят за стикер всички собственици на автомобили, живеещи в синята зона на Дупница, за да могат да паркират пред домовете си през годината. Това предвижда проектът за изменение на Наредбата за местните такси и цени на услугите, внесен от председателя на местния парламент Ивайло Константинов. Досега дупничани, пред чиито домове с решение на предишната кметска управа бе определено да има места за синята зона, бяха освободени от каквито и да било такси. Причината бе острото недоволство от тяхна страна и несъгласието им да бъдат таксувани както останалите собственици на автомобили.
С приемането на измененията дупничани ще бъдат сюрпризирани и с новите цени за паркиране в синята зона и за ползването на служебен паркинг. Таксата са 1-часов престой в синята зона ще бъде вече 1 лв. при стара цена от 50 стотинки. При стара цена от 40 лв. за служебен абонамент за месец, сега тя става 80 лв. Въвежда се и такъв за 3 месеца и той ще бъде 180 лв. Досега за годишния служебен абонамент цената бе 600 лв., а с влизането в сила на новата наредба той става 800 лв.
Най-неприятния момент идва за нарушителите, които си позволят да спрат в синята зона, без да са си платили за това. Досега свалянето на скобите от автомобилите им струваше 10 лв., но вече ще бъде 30 лв. Освен това, колите им ще бъдат и транспортирани до специално определен паркинг с помощта на паяк, което е и причината за тройното покачване на цената.
Според изчисленията, направени от кметския екип при печалба от 280 000 лв. от общинското дружество „Паркинги и гаражи” за 2011-а година с приемането на новата наредба за около 6 месеца се очаква тя да скочи близо 2 пъти, или приходите в общинската хазна от тази дейност да стигнат 528 822 лв.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети