Арабския свят почервеня от срам, слага цензура на неприличното име на френския премиер

dennews.bg
17.05.2012
размер на текста:

В истинско предизвикателство за арабския свят и отчасти за пресата се оказа името на новия министър- председател на Франция Жан-Марк Еро, пише Bloomberg, цитиран от vesti.bg.

Всъщност на разговорните арабски диалекти фамилията на Еро означава притежателната форма за трето лице на мъжки полов орган.

Неловката ситуация е и причината френското министерство на външните работи излезе със специално заявление, в което се препоръчва изписването на името на Еро на арабски. Официалното предложение е добавянето на буквите "L" и "T" към транслитерацията, които в произношението на Еро (Ayrault) на френски се изпускат. Арабският, който е фонетичен език, произнася всички изписани букви.

Бейрутският вестник "Ан Нахар" избра това решение. А един от най-влиятелните вестници в арабския свят и издаван в Лондон "Ал Хаят",, публикува на първата си страница името на Еро, но в съкратен вариант - "Ер".

Един от сателитните арабски канали в ОАЕ е изпратил на журналистите си вътрешна инструкция, в която пише, че името на Еро трябва да бъде изписвано "Ерго".

Намиращият се в Дубай вестник "Ал Баян" просто избра да изпусне притеснителната фамилия на нова френски премиер и излезе със заглавие на първа страница: "Оланд започна мандата си, назначавайки Жан-Марк за премиер."
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети