Гърция на прага на истерия, 700 млн. евро дръпнати от банките за седмица

DenNews.bg
16.05.2012
размер на текста:

700 млн. евро достигнаха изтеглените пари от банките в Гърция само за седмица. Президентът Карлос Папуляс съобщи на лидерите на гръцките политически партии, че от изборите на 6 май насам, хората масово теглят спестяванията си, а размерът на извлеченията е плашещ. В телефонен разговор с управителя на Гръцката национална банка, държавният глава бе информиран за плачевното състояние в банковия сектор.
Очаква се положението да стане още по-лошо през следващите дни.
Паника сред хората още не е настъпила, но сериозността на положението е обезпокоително и се очаква да продължи да се влошава, не скри управителят на централната банка.
След като в изборите на 6 май, нито една от партиите не беше избрана с мнозинство, гърците започнаха да гледат с недоверие към политическата обстановка в страната. В понеделник и вторник държавният глава председателства заседания с партийните лидери в напразен опит да бъде сформирано коалиционно правителство и в крайна сметка страната ще трябва да организира нови избори през юни.
Бившият министър на финансите Евангелос Венизелос изчисли през февруари, че депозираните в чужбина суми от 2009 г. досигат около 16 млрд. евро, от тях 32% са вложени в британски банки, а 20% в швейцарски банки, пише vesti.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети