Хотелски шеф разби тротоар в Сапарева баня при опит да скрие кражба на топла вода

DenNews.bg
15.05.2012
размер на текста:

Хотелски шеф в Сапарева баня разруши тротоар в града в панически опит да скрие незаконно отклонение от топлопровода, подсигурявало му безплатно отопление години наред. Собственикът на „Илиевата къща” Божидар Калвин е заловен на местопрестъплението от общински съветници и председателя на ОбС Петър Чучуганов късно снощи.
По сигнал на граждани на последната сесия на ОбС групата на ГЕРБ внесе искане общината да провери дали наистина „Илиевата къща” е закачена незаконно към топлопровода, който осигурява отоплението на сградата на общината, училището и детската градина в Сапарева баня. Най-вероятно за да прикрие кражбата на топло, Калвин изкарал багер на улицата и започнал да копае тротоара. Пристигналите на място съветници обаче успели да спрат машината преди да бъде изкопана цялата улица, която беше асфалтирана изцяло през 2005 г. Пред тях Калвин опитал да обясни, че отстранява ВиК авария, но това било отхвърлено като възможност от шефа на водното дружество.
Случаят с Калвин не е първият. Преди два месеца случайна авария разкри дългогодишна кражба на топло от страна на вуйчото на кмета Сашо Иванов Николай Ангелков. Той беше санкциониран от общината с 300 лв., колкото е максимума по общинската наредба за посегателство на общинска ВиК-мрежа.
„Настояваме Калвин да бъде проверен от общината и предаден на прокуратурата. Настояваме прокуратурата да бъде сигнализирана от страна на общината и за случая с Николай Ангелков, защото 300 лв. са прекалено малко за години безплатно отопление”, категоричен е съветникът Калин Гелев.
На последната сесия на ОбС съветниците дори взеха единодушно решение случаят с Ангелков да бъде предаден на прокуратурата.
„Разбира се, че ще сигнализираме прокуратурата. Ще разпоредя проверка и за „Илиевата къща” и ако там бъде намерено отклонение, собственикът също ще бъде предаден на държавното обвинение. Засега Калвин е санкциониран само за това, че е разрушил общинска собственост, а именно тротоара без разрешение от общината”, коментира за dennews.bg кметът Сашо Иванов. Той обаче посочи, че ако има незаконно отклонение към „Илиевата къща” то е направено преди 2005 г., защото след основната реконструкция на улицата няма как да е правена връзка, без общината да разбере.
„Хотелът отвори врати година след асфалтирането, но е възможно отклонението да е направено по-рано за къщата на собственика, а след това да е използвано за хотела”, уточни още Иванов.
Заради двата случая той е разпоредил на юриста на общината да се подготви промяна в текста на общинската наредба и по-специално размерът на санкциите за посегателства върху ВиК- мрежата да бъде увеличен драстично.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети