Авария остави Бараково четири дни без капка вода

Десислава Панайотова-Янкова
15.05.2012
размер на текста:

Според гл. инженер на ВиК нямало нужда от водоноски, тъй като водата била пусната на два пъти за по един час.

Авария остави кочериновското село Бараково без капка вода в продължение на четири денонощия. Без обявено бедствено положение хората са оставени да се справят сами с проблема, като купуват минерална вода или пътуват до съседни селища, за да зареждат бидони и шишета.
„Как е възможно това пренебрежително и обидно отношение от страна на Кюстендилска вода! На други места за два дни се обявява бедствие и опасност от епидемия, а ние сме оставени за пореден път да се справяме сами! Къде живеем, в коя година, за да сме принудени да мизерстваме по този начин. Добре, по-младите имат възможност и ще отидат да си купят или докарат вода, но възрастните хора, които живеят сами ... как да оцеляват”, питат местните.
Всъщност за четирите дни водата дошла на два пъти за по един час. Това е и оправданието на главния инженер на Кюстендилска вода Джоров, че положението не е било толкова критично и не се е наложило снабдяването на Бараково с водоноски.
Най-голямото обвинение на местните обаче е, че въпреки тежките за тях последствия, през уикенда екипите на ВиК-Кочериново са били оставени сами да търсят повредата, въпреки че нямат нужната за това техника.
„Това не е вярно. Екипи на Кюстендилска вода са в Бараково от събота и търсят аварията. Тя обаче е изключително сложна и беше установена трудно-едва вчера. Това, че аз съм отишъл вчера в Бараково не значи, че колегите не са работили”, коментира за dennews.bg главният инженер на водния оператор Джоров.
За причината за повредата може да се досети и най-големият лаик-прекалено остарелия водопровод.
„Почти всяка авария се дължи на амортизираната мрежа. Този път обаче повредата е изключително сложна. От днес работим за отстраняването й. До края на деня трябва да сме готови, но и това не зависи само от нас. В момента в Бараково вали и ако дъждът се усили може да ни забави”, обясни още главния инженер.
Както писахме, преди седмица жителите на Бараково внесоха официална жалба срещу Кюстендилска вода до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
„Жалбата ни е депозирана и до областния управител на Кюстендил. Очакваме писмен отговор и от министерството и от губернатора. Очакваме обаче и ефективни мерки”, обясни една от вносителите Даниела Костадинова.
По-рано днес министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев обясни, че проблемите с ВиК-мрежата се дължат на амортизирани водопроводи и липсата на контрол.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети