Между 13 и 43 млрд. лв. нужни за съживяване на ВиК-мрежата у нас

DenNews.bg
15.05.2012
размер на текста:

За съживяването на ВиК-мрежата у нас са нужни между 13 и 43 млрд. лв. и то не само от европейските фондове, изчисли министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.
Водата не е проблем, защото количествата, с които разполага страната са достатъчни за нуждите на населението, но амортизираната мрежа, лошата система на управление на ВиК и липсата на отговорна институция по поддръжката й водят до липса на качествена водоснабдителна система, допълни Дончев пред БГНЕС.
По думите му в момента се работи усилено в посока на по- добра ценова политика, а следващия програмен период ще бъдат инвестирани 2 млрд. лв. във водния сектора.
Около 75%, или около 11.7 млрд. лв. са договорените до момента средства за финансиране, обемът плащания е около 23%, допълни Дончев.
В промяната на досегашните недотам ефективни мерки за заздравяването на ВиК е нужно хибридно финансиране, т.е. в рамките на един и същ проект могат да бъдат усвоени държавни, европейски и частни средства. Това е една иновация, която съм сигурен, че ще доведе само до положителен резултат, каза още той.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети