България на съд за починало от поглъщане на боклуци дете

DenNews.bg
14.05.2012
размер на текста:

България ще бъде изправена пред Европейския съд за правата на човека, заради смъртта на дете от социален дом, починало от поглъщането на 5 килограма боклук.
Делото е заведено от Българския хелзински комитет, става ясно от сайта на БХК.
15-годишното момиче от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража умира през 2006 г. от перфорация на стомаха. В болницата става ясно, че детето е погълнало 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренови гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см.
Прокуратурата не намира наказателно отговорни лица за смъртта на детето. Разследвани са само действията на болничния персонал, но не и тези на персонала на дома, допуснал детето да погълне убийствената маса предмети. Изобщо не е установено как се е стигнало до това.
БХК атакува постановлението за прекратяване на досъдебното производство относно смъртта на момичето с настояване да се издири как е допуснато детето да си причини това. През ноември 2011 г. Върховната касационна прокуратура окончателно потвърждава прекратяването, без да отговори на въпроса за отговорността на хората, допуснали детето да се нарани до смърт, става ясно от позицията на Хелзинския комитет.
Позицията ни е, че ако детето не беше с ментални увреждания и лишено от семейство и общност, които да застанат зад него, нито социалните, нито наказателноправните власти щяха така да пренебрегнат живота му, казват още от БХК.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети