ОЦК Кърджали пред фалит, работниците готвят гладна стачка

DenNews.bg
11.05.2012
размер на текста:

Протестите на металурзите започнаха още през зимата.

Голяма е опасността ОЦК Кърджали да бъде обявен в несъстоятелност, каза Делян Добрев пред БНР. Според него положението на завода е много тежко, но самият той гледа с оптимизъм към положителна развръзка.
Банките от своя страна не взеха присърце идеята, полски инвеститори да ползват компанията под наем без да се плащат лихвите по кредитите за една година, каквото предложение даде министърът на икономиката.
Работниците в завода пък готвят гладни стачки, а подписалите се за тази крайна мярка само за час надхвърлиха 1000. Стачката, която подготвят от понеделник металурзите е отговор на зациклилите в София преговори между банките-кредитори и евентуалният нов инвеститор. В подкрепа на металурзите се включиха много фирми от града край Арда, а върху листовете под шатрата пред кметството се подписваха местни жители, туристи от Созопол, пенсионери и млади хора, съощби БТА.
В последния ден на разрешените протести в центъра на Кърджали днес, за един час отново беше блокирано възлово кръстовище. Синдикалният лидер на КТ „Подкрепа” в завода Анни Георгиев обяви, че търпението на работниците се изчерпва и те са говтови да напуснат работа. Въпреки отчайващото положение металурзите ще изчакат още една седмица преди да подадат искания за напускане.
"Ние не искаме само да получим дължимите ни заплати, настояваме комбинатът да го има и да се развива, да се запазят работните места. Не ни остана надежда за добър изход от кризата, явно и държавата не може да се справи с работодателя Валентин Захариев", обясниха синдикалистите Белю Стайков и Анни Георгиев от КНСБ и КТ "Подкрепа".
Областният управител Иванка Таушанова посъветва металурзите да не спират да поддържат пещите и другите мощности и до другата седмица да останат на работните си места. Таушанова ги е уверила, че действително банките и потенциалните инвеститори са на път да сближат позициите си, и сделката да бъде сключена до дни, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети