Имотен спор между частници спря мащабната реконструкция на спортната зала в Дупница

Константин Соколов
11.05.2012
размер на текста:

Спортната зала ще бъде реконструирана само отвътре.

Имотен спор между дупничани блокира възможността за мащабно разширяване на спортната зала в Дупница, което е не само отколешна мечта на феновете, но и необходимост за участието на волейболния първенец на България Марек Юнион-Ивкони в Шампионска лига.
Ремонт на базата ще има, увери ОбС-шефът на Дупница и президент на волейболния клуб Ивайло Константинов. За dennews.bg той обясни заплетената ситуация, създала се не и без „помощта” на бившето общинско ръководство.
„Съседи на спортната зала в един поземлен квартал са двама граждани - Маврова и Мустеров. В момента госпожата води дело за оспорване на границата между техните два имота и процедурата за утвърждаване на подробния устройствен план и изваждането на скица е блокирана”, обясни Константинов.
Докато тече делото общината е с вързани ръце и не може да предприеме никакви действия за разширяването на спортната зала настрани, тъй като за това е нужна скица и строително разрешително. Те пък се вадят на базата на утвърден ПУП, а той не може да влезе в сила, докато тече съдебното дело.
„Въобще не е ясно кога това дело ще приключи, а крайният срок за изготвянето на проекта е месец юни. Затова се отказваме от разширяването на залата. Ремонт ще има, но без да се излиза от границите на сегашните параметри”, посочи още председателят на ОбС. В момента се изготвя проект за вътрешното обновяване на залата, което предвижда изграждането на нова трибуна от страната на съблекалните, което ще увеличи капацитета с 200 места. Освен това се предвижда вдигане на тавана с 2 метра, обновяване на сегашната трибуна, подовата настилка и дограмата.
„До момента съм провел пет срещи със спортния министър Свилен Нейков. Все още не може да кажем какви ще бъдат финансовите параметри на проекта за реконструкция, въпреки че проектирането и остойностяването вървят паралелно. До юни трябва да сме напълно готови, за да предоставим проекта на министерството”, каза още волейболният президент. Финансирането ще бъде осигурено от страна на държавата, като волейболния клуб е задължен да осигури 10% от стойността.

Наред с това върви и подготовка за изграждането на национална волейболна база, която ще бъде разположена над крайградския парк „Рила”.

„Още на следващата сесия ще внеса за разглеждане от Общински съвет докладна за учредяване на съвместно дружество между община Дупница и Българската федерация по волейбол. Идеята е общината да участва с терена, а федерацията да осигури финансирането, като разпределението на капитала е 49% за общината и 51% за федерацията”, обясни още Константинов.
Тъй като остойностяването на дяловото участие на федерацията е на база на оценката на земята, апортирана от община Дупница има вероятност средствата да се окажат недостатъчни.
„Затова обаче имаме договорка за национално дофинансиране”, категоричен е още Константинов. Проектът предвижда изграждането на зала с 1500 места, хотелски комплекс и административен блок.
Междувременно от Марек Юнион-Ивкони предложиха за лицензиране зала „Скаптопара” в Благоевград за домакинските мачове в евротурнирите. Като втори вариант е посочена зала „Арена Самоков”. От дупнишкия волейболен клуб очакват да получат „уайлд кард” за участие в Шампионската лига, като шансът това да стане е голям. Ако все пак Марек не получи покана за най-силната клубна надпревара, ще се пусне в турнира за ЦЕВ.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети