Участник в „сладката” афера с ДДС признал за пласмента на тонове радиоактивна захар

DenNews.bg
11.05.2012
размер на текста:

Участник в разбитата при спецакция вчера схема за отклоняване на ДДС от търговията със захар е признал, че е имало подготовка за вкарване на 25 тона радиоактивна захар от Чернобил у нас. Това количество било само регулярна сделка, която да провери дали вкарването на опасната захар може да продължи безнаказано. Идеята била захарта да се пласира в производството, но ако била с прекалено лоши показатели-съдържание на тежки метали, е щяла да бъде насочена за производството на натурални сокове.
“Едно от лицата, които бяха задържани вчера в операцията за източване на ДДС в сектор захар, потвърди, че е имало намерение да се внесе захар от Чернобил, която е с високо съдържание на тежки метали. Засечена е електронната му поща, чрез която се е водила кореспонденцията”, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов пред btv тази сутрин. Очаква се днес спецпрокуратурата ще повдигне обвинения срещу задържаните за „сладката” афера, за които има достатъчно събрани доказателства.
„Повечето от оперативната информация се потвърди от проверките. Също така има потвърждение да са давани пари на ръка. Има и засечена фирма за превози, която е превозвала захар, която е преустановила дейността си”, добави Цветанов. Той очаква спецпрокуртурата да повдигне обвинения на арестуваните и те да бъдат задържани за 72 часа.
При спецакцията вчера бяха задържани шестима души, между които и сина на крупния бизнесмен и почетен президент на ФК „Литекс” Гриша ганчев.
По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци. Захарта се доставя от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Плащанията на фирмите купувачи се извършва единствено и само по банков път. Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 и 130 хиляди на ден се теглят в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец. Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на приведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката. Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурират само отделни доставки /на всеки 10-12 камиона, се осчетоводяват 1-2/, като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.
За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. „липсващи търговци”.
С цел да се прикрие престъпната дейност спедицията на стоката от складовете на заводите до крайния получател се е извършвала чрез „курсове на черно” - управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга. Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално – при всеки превоз били изготвяни необходимите документи – фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока. Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани.
В хода на разследването е установено, че в края на месец март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма.
За периода от края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв. , от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети