Наред с природата унищожаваме и разнообразието на речта

DenNews.bg
10.05.2012
размер на текста:

Унищожителното влияние на човека върху природата ще доведе не само до изчезването на биологични видове, но и на богатството на езика.
Това сочи анализ на екипа на д-р Лари Горенфло от университетът в Пенсилвания, чиито изводи се базират на установената тясна връзка между природните закони и езиковото разнообразие. Според учения разрушаването на екоситемите ще доведе до заличаване на някои от езиците по света, тъй като 70% от тях са говорими на много тесни територии, от отделни малки общности. Езиковото богатство на планетата е силно застрашено, тъй като загубата на природните местообитания е свързано и с историята на човешката цивилизация, обитаваща даден район.
В наши дни биологичните видове изчезват с 1000 пъти по-бързи темпове отпреди това, а всяка година десетки видове организми се заличават безвъзвратно. Това пък е предпоставка за изчезването и на езиковата ни идентичност, смята д-р Горенфло.
С тази скорост до края на века между 50% и 90% от езиците на планетата ще бъдат мъртви, вещае американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл", пише actualno.com.
"Езиците на малките общности с примитивни икономики биват измествани от тези, които използват индустриалния свят", казва д-р Горенфло. Това засяга най- вече аборигенските племена, чиято култура е най- тясно свързана с природните дадености. В Бразилия, където уникални култури са погълнати от глобализацията този процес вече е факт.
Останалата дива територия на планетата (около 2% - 3%), на която се говорят 3 202 езика - близо половината от съществуващите в наши дни, бъдещето не чертае нищо добро. Условията, които предизвикват заличаването на биоразнообразието, автоматично осъждат на смърт и езиковото разнообразие, твърдят учените.