Еколозите настояват за забрана на шистовия газ, депутатите отново ще спорят по темата

dennews.bg
10.05.2012
размер на текста:

Снимка: Георги Стоев

 Еколозите отново настояват закон за забрана на добива на шистов газ, а депутатите ще обсъждат отново приетия миналата година монаториум.
Временната парламентарна комисия ще разгледа предложените от министерството на икономиката текстове. Те предвиждат отпадане на ограничението за степента на налягане, използвана при нагнетяването на течните субстанции при сондажите.
След становищата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма много учени и асоциации не са съгласни гласуването на мораториума и искат пак да се преразгледат точките в него. В заседанието насрочено за утре ще бъде отново разискван въпроса за начина на съхраняването на ценното гориво каза председателят на комисията Диан Червенкондев. Експертите от Минногеоложкия университет и БАН предупредиха, че възприетата формулировка ще блокира и конвенционалния начин за получаване на газ.
Разтревожени, природозащитниците са против гласуваният монаториум, който не спира сондажите на шистов газ, нито дейностите в Чирен. Опасенията сред противниците на технологията за добив на шистов газ са, че се подготвя политическо решение за промяна на мораториума и дори за неговата отмяна.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети