Томислав Дончев направи оперативка с кметския екип на Дупница

13 проекта на общината от 2007-а година досега са спечелени на обща стойност 19 млн. лв., обяви министърът по европейските фондове

Даниела Методиева
09.04.2012
размер на текста:

Министърът по европейските фондове Томислав Дончев събра на оперативка днес в кабинета на кмета Методи Чимев целия управленски екип на Дупница. Конкретният повод за посещението на мининстъра, който пристигна с експерти от МРРБ, областния управител на Кюстендил Владислав Стойков и депутата от ГЕРБ Емил Гущеров, е пилотният проект на община Дупница за изграждане на жилища за социално слаби хора на мястото на бившите казарми.
Министърът по еврофондовете изтъкна, че много важно е екипът на общината да впрегне целия си потенциал и докато се строят жилищата да работи и по проекти за обучение на бъдещите наематели и осигуряването на работа за тях. И тъй като проектът е пилотен и община Дупница е одобрена с още 3 останали общини в страната, неговото успешно реазилиране ще бъде атестат и за разработване на подобни проекти и в други общини в страната. Затова според Дончев много важно е всичките 450 души, които ще обитават тези жилища, да бъдат подбрани много внимателно именно от най-уязвимите групи. За целта ще се инициира и обществено обдсъждане по темата с цел да се избегне напрежението, което ескалира в община Бургас заради настаняване на роми във въпросните жилища. Според Дончев този конфликт там не е толкова етнически, колкото политически.
Томислав Дончев изтъкна, че за нивото на развитие на една страна се съди по това какво е отношението към хората, изпаднали в най-тежка ситуация, без значение от това какви са причините.
„20% от работещите в България са роми, като цяло те представляват 10% от населението ни. Част от тях живеят в гета или незаконни жилища. Затова ни е необходим и обществен консенсус. Но в никакъв случай етническият признак не може да бъде определящ при избора на хората, за които се строят тези жилигща”, заяви пред журналисти Дончев.
Що се отнася до останалите проекти, които се разработват в община Дупница, то Томислав Дончев обяви, че не е видял по тях нищо, което да го изненада неприятно, за разлика от други негови посещения из страната. Министърът по еврофондовете обясни, че от 2007-а година досега от общо 23 разработени проекта, община Дупница е стигнала успешно на финала по 13 от тях на стойност 19 млн. лв.
Що се отнася до ситуацията в страната като цяло Томислав Дончев изтъкна, че досега България е усвоила 3.3 млрд. евро от програмите на Еропейския съюз, а договорени са над 11 млрд. Евро. Което означава, че 2/3 от европейските пари в момента са на пазара в България, изтъкна мининстърът.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети