50 организации поискаха оставката на Найденов

DenNews.bg
09.04.2012
размер на текста:

Неправителствени организации за защита на животните, не само от България, но и от Холандия, Германия и Швейцария, поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Мотивът за това е "дългогодишното институционално бездействие и липса на контрол по прилагането на актуалното законодателство" по отношение на проблема с бездомните кучета. 50 организации изпратиха отворено писмо до Найденов, президента, премиера, омбудсмана, кмета на София и европейския комисар по здравеопазването.
В писмото те поискаха освен оставката на министъра, който от 2006 г. до 2009 г. беше директор на "Екоравновесие", и прилагане на национална кастрационна програма по препоръка на СЗО.
Организациите посочиха, че "47% от случаите на ехинококоза в ЕС са установени в България. Но не в градовете, където популацията на безстопанствени кучета е най-голяма, а в малките населени места, където подчинената на министерство Агенция по безопасност на храните оказва нулев контрол при нерегламентираното отглеждане, клане и консумация на домашни животни за месо".
Те припомнят и за неосъществения регистър за домашни кучета, който според тях е трябвало да бъде готов до 2008 г. Оставката беше поискана и "за това, че обратно на добрите европейски практики на публично-частно партньорство не просто не търсите съдействието на неправителствените организации, а прокарвате законодателни промени, които да изключат гражданския сектор от работата по проблема".

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети