Прибраха трима „археолози” край Самоков

DenNews.bg
06.04.2012
размер на текста:

Трима иманяри, единият от които на 81 г., са задържани по време на незаконни „археологически” разкопки край самоковското село Поповяне.
Акция за противодействие на престъпна дейност, свързана с културно-исторически ценности, е предприета от служители на столичния отдел за борба с организираната престъпност и колегите им от звеното за Софийска област, информират от пресцентъра на МВР.
И. К., на 61 г., от София, криминално проявен за кражба и грабеж, В. В., на 47 г. от с. Горни Богров, криминално проявен за длъжностно престъпление и обсебване и И. Р., на 81 г. от. с. Поповяне са задържани в местността Кало.
В хода на действията по разследването е претърсен ползваният от тримата автомобил със софийска регистрация, собственост на И.К. В колата са открити и иззети три метал-детектора и инструменти за разкопаване, а у В. В. са намерени четири монети.
При последвало претърсване и изземване на адресите на тримата, от жилището на И.Р. в с. Поповяне са намерени електронни компоненти за детектори за метал. В дома на И.К. в София, са открити скици и карти, както и тетрадка със записки за намерени движими културни и археологически ценности.
От къщата на В.В. в с. Горни Богров са иззети персонален компютър и 14 монети, 4 от които от римската и византийска епохи.
И.К., В.В. и И.Р. са задържани за 24 часа. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети