„Убиха” шхуна, бродила из океана година

DenNews.bg
06.04.2012
размер на текста:

През март 2011 г. огромните вълни отнесоха в Тихия океан над 1,5 млн. тона боклук от бреговете на Япония. Снимка: Reuters/ архив

Бреговата охрана на САЩ „уби” риболовен кораб, който бродил из океана над година, заради което дори получил името „призрачният кораб”. Шхуната "Рьоун" беше отнесена от японските брегове преди година от вълните цунами, последвали силното земетресение от 11 март 2011 г.
След като бил засечен да се носи край бреговете на американския континент на 290 километра от град Ситка в Аляска корабът бил засечен от охраната и подложен на обстрел.
За да потъне обаче шхуната била направен буквално на решето с автоматични оръдия, за да не застрашава корабоплаването в района, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от vesti.bg.
Собственикът на шхуната не възразил тя да бъде унищожена, тъй като се предвиждало да бъде бракувана.
През март 2011 г. огромните вълни отнесоха в Тихия океан над 1,5 млн. тона боклук от бреговете на Япония. В момента той бавно плава към крайбрежието на САЩ и се очаква основната маса да стигне там през 2013 г. или дори по-късно.
Движението му се следи от космоса, а Вашингтон и Токио водят консултации как да постъпят с отломките, застрашаващи корабоплаването и околната среда, добавя ИТАР-ТАСС.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети