Gizdov от Дупница ниже голове в детската школа на гранда Милан

Константин Соколов
06.04.2012
размер на текста:

Кристиан Гиздов

12-годишният внук на водача на дупнишките барикади Георги Гиздов Кристиян ниже голове в детската школа на италианския гранд Милан, научи dennews.bg.
Кристиян не само води топката умело като известният си адаш Кристияно Роналдо по терена, но и се е устремил и към това да стане първият българин в представителния отбор на „росонерите”.
Младият талант е възпитаник на футболното училище на Милан-Чиняно. Макар да е роден в Италия, Кристиян носи непобедимия български дух, а и разчита и на стратегическата подкрепа на дядо си. Георги Гиздов ще остане в сърцата и историята на Дупница като непоклатимия водач на събитията през мразовитите месеци на промяната през 1997 г. И както тогава вдъхваше кураж на съгражданите си и цяла България, че може да се преборят за по-добър живот, така сега Гиздов старши учи внукът си на увереност, защото „таланта го има”.

Кристиян в нападение. Снимка: Личен архив


Още когато е на 4 години Кристиян се запалва по най-великата игра и по съвет на дядо му Георги Гиздов отива в школата на Милан. Първите стъпки в Чиняно обаче съвсем не са леки. „Той е българин, чужденец и отначало неговите съотборници не му подаваха. За това аз му казах „получиш ли топката, тръгвай сам напред към противниковата врата”. Той има дрибъл като на Кристиано Роналдо и това му помогна много. Кристиян се вслуша в съвета ми и на един мач с Интер играеше индивидуално. За това и след срещата треньорът на по-големите Миленкович, който е сърбин, каза: „само момчето, което играе самостоятелно ми хареса”. В друг случай пък треньорът му го беше поставил като вратар. Внукът ми се разсърдил, защото не иска да е на вратата и седнал встрани от терена. Аз се появих край игрището и наставникът реши да го пусне като нападател. Кристиян използва шанса си и вкара 2 гола със задна ножица”, горд е дядото.
Тренировките в Чиняно са 3 дни в седмицата, но Кристиян Гиздов постоянно мисли за футбол и играе и през свободното си време. По-малкият му брат Алесандро също върви по-стъпките на батко си и футболът е най-голямата страст и на двамата. „Когато няма тренировки и мачове, Кристиян сяда на компютъра и се започва с футболните игри, като си избира Милан или българския национален отбор”, разказва още дядото. Логично Кристиян е привърженик на „росонерите” и не изпуска мач от Серия А на „Сан Сиро”.
 

Георги Гиздов (със знамето) на честването на 15-годишнината от душнишките барикади.  Снимка: dennews.bg

Най-голямата мечта на Кристиян Гиздов е да стане силен футболист и един ден да облече националната фланелка на България. „Имаше леки колебания дали да избере Италия или България. Но той ми каза, че ако един ден се стигне до взимане на подобно решение, ще избере българския национален отбор. Той е българин и българите винаги биха му помогнали за всичко, биха го разбрали. А италианците дори не му подаваха топката в началото”, отсича Георги Гиздов.
Само трима българи са играли в отбори от Серия А. Николай Илиев с екипа на Болоня, Христо Стоичков в Парма и Валери Божинов, който игра в Лече, Фиорентина, Ювентус и Парма.
Дали следващият ще бъде Gizdov от Дупница само бъдещето ще покаже.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети