И Канада замрази шиста

DenNews.bg
04.04.2012
размер на текста:

В България също бе наложен мораториум на шистовия газ, но почти не минава седмица без опит за откриване на дебата отново. Снимка: Георги Стоев

Забрана за проучване и добив на шистов газ ще бъде въведена и в Канада по препоръка на специален комитет, който трябваше да проучи последиците от евентуално прилагане на метода "хидравлично разбиване" в Квебек.
Мнението на експертите е, че са нужни още данни за това дали е безопасен този метод за околната среда и здравето на човека. Според тях икономическият и социалният контекст не е подходящ за реализирането на дейности по сондиране от индустрията, свързана с шистовия газ, информира btvnews.bg.
Експлоатацията на залежите на този вид газ в скалните формации на Квебек среща сериозна съпротива сред хората, въпреки обещанията за значителни печалби от индустрията.
Хидравличното разбиване, при което в скалите и земните ядра се вкарва вода под голямо налягане е предпоставка за замърсяване на почвата, водите и въздуха. Методът е атакуван не само от еколозите, но и от редица учени.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети