Новите касови апарати извадиха на светло 3 милиарда лева

DenNews.bg
27.04.2012
размер на текста:

Въвеждането на новите касови апарати, които имат връзка с НАП, извадиха на светло 3 милиарда лева. Рекордното покачване на търговските обороти е за периода, в който използването на новите апарати е задължително. Данъчните съобщават, че близо 3 милиарда лева е увеличена декларираната данъчна основа на облагаемите доставки с ДДС.
С 9,3 млн. лв. повече от плана са приходите в държавното обществено осигуряване (ДОО) от началото на годината. Това показва предварителният отчет за изпълнението на бюджета на ДОО за първото тримесечие на 2012 г. Според данните на Националния осигурителен институт постъпилите средства към месец март са 895,5 млн. лв., което е 23,1% изпълнение на общия план за годината и 1% повече от предвиденото за тримесечието.
От НАП смятат, че тези резултати се дължат най-вече на свързването на касовите апарати с НАП и последвалите контролно-ревизионни дейности. В края на март изтече срокът, в който всички търговци трябваше да осигурят дистанционна връзка на фискалните си устройства с агенцията. Последвалите проверки в цялата страна показаха, че почти няма нарушители на новите разпоредби, а свързването на касовите апарати с НАП има сериозен дисциплиниращ ефект при отчитането на обороти в страната.
Освен това, младите семейства имат възможност да спестят от данъци, ако плащат ипотечен кредит. Данъчното облекчение позволява единият от двамата съпрузи да спести данък, който в общия случай покрива поне една от вноските по заема. От тази година това може да се случи дори когато кредитът за купуване на жилището на семейството е теглен преди сключване на брака. До момента данъчното облекчение за ипотечни кредити са ползвали 3890 млади семейства.
От НАП информират гражданите, че за да се възползват от облекчението младите съпрузи трябва да отговарят на определени условия и единият от тях да подаде данъчна декларация до 2 май. Всички изисквания за ползването на преференцията могат да се прочетат в брошура, публикувана на интернет страницата на НАП www.nap.bg. Информация за всички дарения, с които дължимия подоходен данък може да бъде намален с до 65% може да бъде намерена и в листовките, които се разпространяват в офисите на приходната администрация.
С до 15% може да се намалят данъчните основи при дарение за културата или с до 50 на сто при дарение в полза на фондовете за асистирана репродукция или за лечение на деца. Даренията в полза на детски ясли, градини, училища и други образователни институции също могат да намалят данъчната основа и данъка включително в случаите, когато са направени в натура. Ограничението е, че тези дарения могат да са на стойност не по-висока от 5% от данъчната основа за съответната година и са придружени с документи, доказващи дарението, пише БЛИЦ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети