Правителството в Либия падна 2 месеца преди първите избори след Кадафи

DenNews.bg
27.04.2012
размер на текста:

Снимка: Reuters

Правителството на Либия беше уволнено от Националния Преходен съвет два месеца преди провеждането на първите парламентарни избори след падането на Бащата на революцията Муамар Кадафи. Мотивът за решението на 62-мата „старейшини”, които поеха властта след убийството на Кадафи, е некомпетентността на правителството на премиера Абдул Рахим ал Киб. Решението ще усложни политическата обстановка в страната, смятат анализатори, не само заради наближаващите избори, които трябва да се проведат през юни, но и поради факта, че НПС няма идея за състава на новото правителство, и кой да бъде новият премиер. Точно заради тази неизвестна оповестяването на решението за уволнението на кабинета е било забавено. Ислямистите в Либия застават зад кандидатурата на заместника на Киб - Мустафа Абу Шакур, но други са против назначаването на високопоставен член на правителството, което се е провалило и искат премиер да стане министъра на труда Мустафа Раджбани.
Самият Киб изкара на поста пет месеца. Той стана премиер през ноември - месец след края на гражданската война, която свали от власт режима на Кадафи. По време на мандата си той и ПНС си размениха гневни обвинения за неуспеха да се включат революционерите в правителствените сили, да се формира национална армия и да се разоръжат милициите, както и за пропилените милиарди долари за лечение на ранени либийски бойци в чужбина, информира БТА.
Що се отнася за предстоящите избори Либия забрани политическите партии, които са базирани на религиозна, племенна или етническа основа. Това гласи закон приет от НПС. Говорителят на Съвета не поясни как ще се отрази този закон на формираната през март политическа партия на либийските Мюсюлмански братя и други ислямисти. Новата партията се смята за фаворит на предстоящите избори в страната.
Анализаторите очакват закона да не попречи на Мюсюлманските братя да се превърнат в най-влиятелната партия.
На предстоящите избори трябва да бъде избран парламент, чиято основна задача е избор на новото правителство и изготвянето на нова конституция на страната.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети