Съветник от ГЕРБ-Дупница оказвал натиск, за да му дадат поръчката за кърпене на асфалта

Даниела Методиева
26.04.2012
размер на текста:

Истински скандал се развихри на днешната сесия на общинския съвет, след като независимият съветник Първан Дангов оповести, че колегата му от групата на управляващата партия ГЕРБ Йордан Йорданов е оказвал натиск върху кмета Методи Чимев. Йорданов е отправял заплахи и към главния инженер Любомир Панов. Всичко това било, за да може Автоматистрали „Хемус” са спечели поръчката за кърпенето на дупките в града. Във фирмата съветникът от ГЕРБ Йордан Йорданов е с ранг на заместник-управител, той е шеф на звеното по механизация. Скандалната история се е развила според Дангов на 9-и април, когато са били разгледани офертите на 2-те фирми, явили се за поръчката- Автомагистрали „Хемус” и софийската „Пътприбор”. Цената, предложена от Автомагистрали „Хемус” била 239 000 лв., а на втората фирма- 161 463 лв.

 

Именно по-изгодната ценова оферта е била причината кметът Методи Чимев и членовете на комисията да предпочетат „Пътприбор”, на чийто представител Иво Везирски бил представен и вече подпечатания протокол с крайния резултат, който сочи, че на фирмата се възлага поръчката за кърпене на дупките.
Информиран за резултата от свои хора в общината според Дангов, Йордан Йорданов пристигнал заедно с изпълнителния директор на АМ „Хемус” Александър Пешев Йорданов вдигнал луд скандал на главния инженер Любомир Панов и дори му отправил заплахи, че ще бъде уволнен заради това, че е предпочел конкурентите, без да се поинтересувма каква точно технология ще се ползва при полагането на асфалта за кърпене на дупките. По неговите думи предложената от Пътприбор студена технология по полагане не е подходяща за този сезон и след 2-3 месеца асфалтът ще започне да се пропуква. Всъщност такова изискване при изготвяне на процедурата от община Дупница по възлагане на поръчката не е имало. Везирски е бил извикан по телефона да се върне обратно в общината и е бил уведомен, че фирмата, която представлява, е елиминирана от поръчката и тя ще бъде възложена на АМ „Хемус”. Според Дангов сумата, която е предложила тази фирма ще набъбне още към края на ремонтните работи, защото при тяхната технология за полагане на топла асфалтова настилка задължително изискване е рязане на асфалт, а това значително увеличава площта, заявена от общината.
„За да угоди на своя съпартиец, кметът на Дупница Методи Чимев е отстранил неправомерно другата фирма от процедурата. Явно Автомагистрали Хемус се превръща в любимата фирма на кмета, защото още две поръчки бях авъзложени на нея- за почистване на речните корита и за Самоковището Доколкото имам информация именно АМ „Хемус” ще се заеме и с довършване на проекта за обновяване на центъра на Дупница”, обяви Дангов.
Докато Дангов обясняваше цялата тази ситуация общинският съветник от ГЕРБ Йордан Йорданов запази мълчание, след сесията той обясни, че не е искал да влиза в излишни дебати и да създава напрежение. Но си призна, че веднага е реагирал, след като е разбрал, че поръчката е възложена на конкурентната фирма. И се възмутил от този факт като гражданин, е на като представител на АМ „Хемус”.
Толкова сме оправни ние представителите на АМ Хемус в Дупница, че нашите работници сме ги изпратили да изпълняват поръчки и в община Златица. А защо те да не работят тук? Сега с възлагането на тази поръчка те си се прибраха обратно е вече работят усилено на различни места в града. Що се отнася до другата фирма, то тя няма и необходимите машини за фрезоване, за да полага топла асфалтова настилка. А в този период сега трябва да се полага именно такава. А ние като представители на АМ Хемус искаме да оставим трайни впечатления от работата си, коментари общинският съветник от ГЕРБ Йордан Йорданов.
Досега АМ Хемус освен възлагането на поръчката за кърпене на дупките, спечели и поръчката за почистване на коритата на реките

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети