С белега на Чернобил. Изминаха 26 г. от началото на страха

DenNews.bg
26.04.2012
размер на текста:

Днес се навършват 26 г. от деня на страшния съд. Денят дал най-тежката присъда в новата история на човечеството-да живее с белега и страха от ядрена катастрофа, докато се справя с ужасните последствия за здравето на човека и природата.
Точно преди 26 г. реактор на АЕЦ Чернобил в днешна Украйна аварира опровергавайки по най-жестокия начин увереността на учените до тогава, че в енергетиката има само "мирен атом”. Огромни територии в тогавашния СССР и Източна Европа, но най-вече в Украйна и Беларус поемат най-тежко последиците от радиоактивния облак образувал се от авариралия ядрен реактор. Около 200 хиляди души са евакуирани от родните си места в дните и седмиците след аварията. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.
Голяма част от служителите и помощния персонал зает с отстраняването на аварията в Чернобил умират мъчително от лъчева болест и различни форми на рак. Не е пощадено и цивилното население. След Чернобилската авария драстично скача процентът на мъртвородени деца и такива с невиждани до момента увреждания. Раковите заболявания се разрастват до мащабите на епидемия. Същото се случва и с флората и фауната в засегнатите райони. Животът си тръгва оттам.
В Чернобилската АЕЦ и редица украински градове днес предстоят прояви, които ще напомнят за катастрофата и за хората, успели да локализират ужасните последици с цената на невероятни усилия, а често и с цената на живота си, пише ИТАР-ТАСС.
В Киев ще има възпоменателни богослужения, митинги, ще бъдат положени цветя пред мемориални комплекси и паметни плочи.
Президентът Виктор Янукович ще посети атомната централа, за да участва в церемония по повод започващото изграждане на нов похлупак над саркофага над авариралия реактор. Очаква се съоръжението да бъде построено до 2016 г. за 935 млн. евро - средствата бяха събрани на донорска конференция миналата година.
Въпреки обещанията, че държавата ще продължи да подкрепя гражданите, пострадали от аварията, и ще повишава социалните плащания за тях, истината е, че правителството все още не може да изпълни решението на съда-да изплаща на чернобилци пенсии за причинените болести и страдания.
Държавна програма в Украйна предвижда Чернобилската АЕЦ да бъде изцяло изведена от експлоатация до 2065 г., напомня агенцията, цитирана от БТА.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети