Вкарват кмета на Бобошево в Параграф 22

Десислава Панайотова-Янкова
25.04.2012
размер на текста:

Крум Маринов

Политически натиск вкарва кмета на Бобошево Крум Маринов в Параграф 22 по два важни казуса в общината-даването под наем на земи и утвърждаването на транспортен план за преминаването на камиони на ТЕЦ Бобов дол през територията на общината.
„Всичко се случва по сценарий и с участието на депутата от ГЕРБ Валентин Микев. Той явно все още не е преживял загубата на изборите и влиза в роли, които са недопустими за депутат. Представете си, че той си позволи да дойде в кабинета ми с началника на ТЕЦ Бобов дол Владимир Владимиров, за да ме натиска да одобря трасето, по което камионите на теца прекарват инертни материали от река Верница, след като вече съм отказал това да се случва, тъй като се нанасят щети на общинската инфраструктура, а конкретното трасе дори не е законен път”, обясни за dennews.bg Маринов.
Всъщност със своя заповед кметът не утвърждава транспортната схема на теца, тъй като посоченият в плана път е утъпкан от ползватели на имоти, но не е узаконен като такъв.
„Те искат да извърша нещо незаконно. Да, ако погледнеш на картата на Google там се вижда път, но това е черен път, който се е образувал от преминаването на техника, това обаче не го прави законен. Той преминава през частни и общински имоти и преди да бъде утвърден за ползване трябва да бъде узаконен. Депутатът Микев обаче лобира за частно предприятие принуждавайки ме да наруша закона. Още повече когато схемата се отнася за територията на две общини, както в случая, се утвърждава от областния управител, а не от кмета”, обясни още кметът на Бобошево. Още повече самата схема бил изготвена единствено от инженер геолог, а е нужно да бъде утвърдена от екип проектанти.
По същия сценарий общината се атакува и за процедурите за отдаване по наем на земи по чл. 19, чиито собственици не са потърсили и узаконили имотите си и общината има право да отдава под наем, смята Маринов.
На няколко пъти вече областният управител връща решенията на ОбС, като при първия случай е, че земите не са разделени на пасища и мери.
„След този куршум идва втори. Трябвало да извадим акт за собственост на всеки парцел, а говорим за 10 000 маломерни парчета земя. Областният ме кара да извърша нарушение на закона, тъй като общината няма как да вади акт за собственост на земя, чиито собственик може да се появи. Освен това къде е логиката да вложим 10 лв. за вадене на скица за всеки парцел, като при евентуалното отдаване на наем в общината ще влязат 9 лв. Ето заради такова отношение, което липсва към колегите кметове от ГЕРБ, съм категоричен, че аз съм подложен на натиск”, казва още кметът на Бобошево. И припомня, че той и настоящият му заместник-кмет Илиян Геров са създателите на ГЕРБ в Бобошево. „Напуснах партията. Защо ли? Заради хора като господин Микев. Кметът трябва да бъде надпартиен и аз го доказвам. За съжаление обаче по-висшестоящите често пъти се увличат в политическите страсти и забравят това. И не само, че го забравят, но и започват да налагат натиск на „чуждите”, смята още Маринов. И добавя, че само преди дни в кабинета му инвестиционен интерес към общината заявил немски бизнесмен. „И знаете ли какви бяха мотивите? Не само, че общината има стратегическо разположение и благоприятен климат и природа, но и защото след обиколка на над 100 общини в България са се убедили, че аз съм безпартиен”, категоричен е Маринов.

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети