За родину и за себе си. Тимошенко обяви гладна стачка в затвора

DenNews.bg
24.04.2012
размер на текста:

Вече пети ден бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която беше осъдена на 7 г. затвор, гладува в знак на протест срещу несправедливостите за родината и за себе си, съобщи адвокатът й Сергей Власенко.
По думите му Тимошенко е обявила гладна стачка в деня на принудителното й превеждане на 20 април в болница в град Харков.
Бившият премиер твърди, че при това тя е била ударена в корема и са й били извивани ръцете и краката. „Целите й ръце са в синини и има огромен хематом на корема, който и досега се вижда, въпреки че са минали четири дни“, разказа Власенко. По думите му обявената от Тимошенко гладна стачка е „протест срещу всичко случващо се в страната и срещу това, което се случва лично с нея“, предаде Интерфакс, цитирана от dnes.bg.
По-рано днес прокурорът на Харковска област Генадий Тюрин каза на пресконференция, че Тимошенко е била отведена в болницата със сила, тъй като тя в последния момент е отказала по своя воля да отиде там. Прокурорът обаче отхвърли обвиненията на Тимошенко, че е била бита.
„Тя се приготви, облече се и след това легна на леглото и каза: „Никъде няма да отида“. Съгласно Наказателно-процесуалния кодекс службата по изтърпяване на наказанията има право на физическо въздействие: взели са я на ръце, отнесли са я в колата и са я откарали в болницата“, обясни прокурорът.
Прокурорска проверка, образувана по повод заявеното от Тимошенко, не е открила потвърждение на думите й, че при транспортирането й е била ударена в корема и са й били извивани ръцете и краката.
NewsRu припомня, че на 20 април вечерта Тимошенко е била откарана в болница в Харков. Болната според германски лекари от дискова херния Тимошенко се отказала от медицински прегледи. На следващия ден тя е била върната в затвора.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети