Серия аварии и часове на тъмно в Дупнишко и Сапаревобанско

Десислава Панайотова-Янкова
24.04.2012
размер на текста:

Само фаровете на автомобилите, свещите и запалките бяха източник на светлина снощи в централната градска част на Дупница.

Серия аварии оставиха на тъмно за часове Дупница, Сапарева баня, курортното селище Паничище и селата Крайници, Червен брег, Овчарци, Ресилово, Самораново и Сапарево.
Над 6 часа отне отстраняването на аварията в Дупница, като причината за нея е износен трансформатор, който изгорял в трафопост „Левски”. Абонатите в централна градска част останаха без електричесво от 20:20 часа снощи до след 2:30 часа тази сутрин. Това обаче не беше най-тежката авария за денонощието. Електричестрвото в дупнишкото село Червен брег бе възстановено едва тази сутрин. Там прекъсването се е наложило заради аварирал кабел със средно напрежение между два трафопоста.
Докато аварийните екипи отстраняваха тези повреди силният вятър им отвори работа и в Сапарева баня, Паничище, Крайници, Овчарци, Ресилово, Самораново и Сапарево. Силните пориви на вятъра са изкъртили изолатори на електрически стълбове.
По време на отстраняването на авариите на няколко пъти бяха правени опити за включване на електричеството, но токът бе с по-ниско напрежение. В такъв случай лампите светят с червена и приглушена светлина, а бялата и черна техника на практика престават да работят. Електричеството с отклонения в напрежението е опасно за техниката и се препоръчва изключването й. От електроразпределителното дружество ЧЕЗ напомнят, че при повреда на домашна техника може да подадете сигнал до клиентския център. „Ангажирани сме с възстановяването на щети. До момента обаче нямаме депозирани жалби за нанесени щети при авариите от снощи”, уточни говорителят на ЧЕЗ Ангел Шопов.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети