Музей на невинността отваря врати в Истанбул

dennews.bg
20.04.2012
размер на текста:

 На 28 април в Истанбул ще отвори врати Музей на невинността на писателя нобелист Орхан Памук, информира vesti.bg
Той е вдъхновен от едноименния роман, който излезе от печат през 2008 г.
Експонатите представя голямата любов и копнеж на героя в произведението Кемал към любимата му Фюсун.
Музеят се помещава в триетажна сграда от 1897 г. в истанбулския квартал Чукурджума. Подобно на 83-те глави в романа, експозицията има 83 части, в които има хиляди предмети, като се започне от билети за кино, кибритени кутии, ликьорени чашки, статуетки, фотографии. Всички те представят живота в Истанбул в периода 1950-2000 г.
Още с влизането посетителят се натъква на едно особено въздействащо пано с 4213 цигари, които е изпушила героинята Фюсун.
На таванския етаж пък се намира стая, в която са изложени черновата на романа, написана на ръка от Орхан Памук, и скиците на музея, направени лично от автора.
Преди официалното откриване на музея Памук първи запозна журналистите със своята идея. Той разказа, че
започнал да събира вещите преди да напише романа, а после пишел, като ги гледал.
Сега хилядите предмети, които изпълвали къщата и кабинета на Памук, са пренесени в музея. Изложени са всички предмети, които са описани в романа.
Откриването на музея се забави, но не от мързел, казва Орхан Памук. Много време му отнело откриването на подходяща сграда. Той обиколил всички кътчета на старинните квартали на Истанбул - Галата и Султанахмед, и накрая решил да бъде в Чукурджума.
"Целта ми беше да напиша един роман, подобен на музеен указател. "Музеят на невинността" има и смисъла на един градски музей на Истанбул през годините, когато съм живял в него. За съжаление досега няма музей, посветен на този град, който заслужава това.
Моят е само един скромен градски музей, една песъчинка в огромното море",
казва писателят.
През последните шест месеца Орхан Памук непрекъснато се занимавал с работата около музея. Той вложил в него над 1 млн. долара, т.е. всичките пари от Нобеловата награда.
Входът е 15 турски лири, за ученици - 10 турски лири. Във всеки екземпляр в турското издание на романа между страниците се намира по един билет за музея.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети