Строежът на софийското метро сринал мостовете на Бобошево

Десислава Панайотова-Янкова
20.04.2012
размер на текста:

Така изглждаше моста в Бобошево в продължение на месеци след наводнението през декемрви 2010 г. Снимка: Архив/ dennews.bg

Строежът на софийското метро и по-точно ударният добив на инертен материал от коритото на река Струма е довело до срутването на двата моста в Бобошево при наводнението в края на 2010 г. Мащабите на намесата в коритото на реката са толкова големи, че опасността от нови срутвания и наводнения не само не е отминала, но и нараства. Причините са както факта, че работата на пресевната при кочериновското село Драгодан, в която се добива чакъл за столичното метро не спира, но и заради липса на какъвто и да е ангажимент от страна на държавата в лицето на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за укрепване на съоръженията и дигите на реката.
Това е официалното мнение на екипа на кмета на Бобошево Крум Маринов, който е изоставен сам да се справя с последствията от наводненията и да обезпечи реката от евентуални наводнения и разрушения.
Общината сама финансира частичните ремонти и възстановяването на щетите, изтъкна Маринов. Единствено новият мост свързващ Бобошево с главния път Е-79 бе ремонтиран от Областно пътно управление-Кюстендил.
„На река Струма има две пресевни, но виновникът за проблемите е не тази преди Бобошево (посока Дупница-Благоевград), а тази при Драгодан. Там машините са навлезли толкова дълбоко в коритото на реката, че нивото е спаднало с над два метра. Реката е променила течението си и двата прага, изградени за защита на основите на моста вече са оголени и не само, че не изпълняват функциите си, но и напротив-насочват водата така, че засилват натиска върху основите. Ние искахме няколко пъти помощ от Междуведомствената комисия, но нямаме такъв отговор. Сами правим каквото можем, но разбира се, това са малки и недостатъчни мерки. Защо ли? Сами преценете как община с годишен бюджет колкото бюджета на столичното общинското предприятие „Екоравновесие” за бездомните кучета може да извърши сама толкова мащабни възстановителни работи”, коментира кметът Крум Маринов.
Напълно разрушено е и укрепването на левия бряг на реката, което допълнително води до подкопаване на устоите на моста. Дигите на реката са скъсани на още на десетки места както в града, така и и извънградските части.
„Сами кърпим дигите. Ако ние не бяхме подсилили стените на реката при Е-79 главния път досега щеше да бъде наводняван поне няколко пъти. Междуведомствената комисия обаче мълчи. Вече три години пращаме писма-отговор няма. Освен че не помага, държавата усложнява обстановката в общината допълнително”, изтъкна още Маринов и припомни започнатия-недовършен строеж на нов път през Бобошево за Кюстендил, който трябваше да избегне преминаването през градския площад.
„Вече четири години ние понасяме последствията от грешките на Агенция пътна инфраструктура и Областна администрация-Кюстендил. Преди още строежът на пътя да започне, трябваше да бъде изградена защитна стена на река Струма в близост до центъра на града, вместо това бе изградена дига от земя и логично строежът бе спрян от ДНСК. Реката разбира се бавно, но сигурно отнася дигата и ние сме принудени да я възстановяваме. Пак без помощ от държавата, която дори се скъпи и на отговорите си”, обяснява кметът.
 

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети