444 години затвор за 4-има от наглите

dennews.bg
02.04.2012
размер на текста:

Общо 444 години затвор получиха четирима от групата на Наглите. Стана ясно, че те са участвали във въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел, информира news.bg.
Прокопи Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов - Йожи, Даниел Димитров-Релето и Любомир Димитров-Гребеца, бяха признати за виновни за 12 от общо 13-те отвличания.
Четиримата заедно с Павел Петков обаче бяха оневинени за отвличането на студента Румен Гунински в Студентски град.
Прокопи Прокопиев и Ивайло Евтимов бяха оправдани и по обвинението, че са лидери на престъпната група.
За 12-те отвличания Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев и Даниел Димитров получиха по 12 години затвор на отвличане.
Заради големия брой на отвличанията наказанието им беше увеличено с още шест години затвор и така те ще лежат по 18 години в затвора.
Любомир Димитров-Гребеца за участието си в отвличанията получи 10 години затвор, което наказание беше увеличено с една втора - и нарасна до 15 години лишаване от свобода.
Според решението на СГС всеки от подсъдимите за всяко едно отвличане получава между 8 и 12 години затвор.
Така съдия Магдалинчева обобщи, че Ивайло Евтимов е получил 130 г. затвор, Прокопиев - 125 г., Даниел Димитров - 110, а Любомир Димитров - 76 г. Всеки от тях обаче ще лежи между 15 и 18 г. затвор, тъй като при българското законодателство присъдите не се натрупват, а са приема най-високото наказание.
Останалите подсъдими - Цветозар Славчев, братята Митко и Радослав Лебешковски и Павел Петков бяха признати за невинни за участието им в групата на Наглите.
Все пак присъди получиха двамата братя. Радослав Лебешковси беше признат за виновен за това, че е държал боеприпаси - 50 патрона, без разрешение, за което получи присъда в размер на една година условно с три години изпитателен срок.
Две години условно и четири години изпитателен срок получи Митко Лебешковски за притежание на два газови пистолета, преработени в бойни.
Съдът постанови и виновните да изплатят общо 915 000 лв. по заведените граждански искове.
Съдия Магдалинчева обясни, че присъдите са въз основа на показанията на пострадалите, техните близки, както и казаното от двамата защитени свидетели и съставените протоколи за оглед.
Заради множеството противоречия във връзка с показанията на Любомир Димитров, от които той се е отказал, тя поясни, че в обвинителната теза са взети предвид само тези негови твърдения, които се подкрепят и от други доказателства.
В съдебната зала присъстваха и някои от жертвите на Наглите - Ангел Бончев, Румен Гунински, Джорджо Марков, придружаван от майка си, и Илиян Цанев.
Всичко останали граждански ищци бяха представлявани от адвокатите си.
Припомняме, полицейска операция на МВР под кодово название "Наглите" бе проведена през декември 2009г. на територията на София. Целта й бе задържане на групата, ангажирана с отвличания през последните две години.
Преди седмица единият от подсъдимите беше застрелян пред дома си. Кирил Кирилов - Шкафа беше сочен като пряк извършител на похищенията и превозването на жертвите.
Прокуратурата поиска общо 153 години и половина затвор за групата за отвличания.
Нито един от 8-те подсъдими не се призна за виновен.
Всеки от тях настоява за оправдателна присъда. Задържаните обясниха, че няма събрани достатъчно доказателства за извършени от тях престъпления.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети