6,5 по Рихтер люшна Мексико, Вранча се събуди с 3,5

DenNews.bg
12.04.2012
размер на текста:

Земетресения в различни краища на света последваха вчерашния силен трус с магнитуд 8,9 в Индонезия.
Две земетресения с магнитуд 3,5 по Рихтер са регистрирани в 03:33 ч. в района на румънския град Вранча, който в миналото не един път е прехвърлял силата на трусовете си и към България. по данни на Национален институт по геофизика на Румъния трусовете са били на дълбочина съответно 134 км и 150 км.
Няма данни за нанесени щети.
Силен трус с магнитуд 6,5 по Рихтер разтърси западната част на Мексико. Към момента няма информация за материални щети и жертви в столицата на Мексико – Мексико Сити, информира inews.bg, позовавайки се на Reuters.
Според Американската геофизична служба епицентърът на труса е бил на 384 километра от Мексико Сити, на дълбочина от 20 километра под земята. Първоначалната оценка беше, че трусът е бил със сила от 7 по Рихтер, но след това оценката беше коригирана.
По-рано този месец, земетресение с магнитуд 6.3 по предизвика паника, но се размина без жертви, ранени и големи материални щети. Силно земетресение разтърси миналия месец курортния град Акапулко на тихоокеанското крайбрежие на Мексико.
Трусът бе с магнитуд 7.8. Последвали са 5 вторични труса. Земетресението бе усетено в няколко щата, включително в столицата Мексико.
Десетки бяха ранени, а най-малко 800 сгради бяха разрушени.
Вчера трус от 8,6 по Рихтер засегна Индонезия. За щастие земетресението не взе човешки жертви и не нанесе сериозни материални щети. Не последва и цунами – най-голямата опасност на трусовете в Индийския и Тихия океан, като вчера бе обявена опасност от големи вълни.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети