Пушим под покрив само у дома

DenNews.bg
11.04.2012
размер на текста:

Запалването на цигари на закрито ще остане позволен грях само у дома след 1 юни тази година, след като днес парламента одобри забраната на тютюнопушенето на закритите обществени места. Без много дебати промяната в Закона за здравето мина на първо четене днес и ще влезе в сила след гласуването на второ четене.
От 113 присъстващи в залата 99 депутати подкрепиха пълната забрана, четирима се обявиха против нея, а 10 гласуваха с „въздържал се”.
Единственият избраник, който от парламентарната трибуна се произнесе против забраната, беше независимият депутат Кирил Гумнеров. Според него забраната се въвежда в изключително неподходящ момент и на фона на кризата ще доведе до затруднения и направо фалит на малките заведения.
По-късно здравният министър Десислава Атанасова изтъкна, че е привърженик на чистия въздух в заведенията и е твърдо против ограничението за пушене да не важи за заведения след 22.00 часа, каквато идея се появи в публичното пространство. Тя напомни още, че забраната няма да важи за градините и откритите части на заведенията.
С промените на първо четене в Закона за здравето депутатите забраниха продажбата на енергийни напитки на деца и младежи, както и рекламата им в печатни издания, предназначени за тях. Закриха и ТЕЛК-овете за деца с аргумента, че в много области на страната не могат да се сформират такива.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети