Свои и чужди атакуват Константинов

DenNews.bg
09.03.2012
размер на текста:

Петъчния ден не започна спокойно за здравния министър Стефан Константиноо, който е атакуван от няколко дни да подаде оставка, но лично той остави това решение на премиера Бойко Борисов.
Последните атаки срещу Константинов дойдоха от шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ и от сини депутати.
Според Атанасова откакто Стефан Константинов е министър на здравеопазването, няма добър диалог между институциите.
"За тази година и половина нещата не вървят никак добре. Не само с БЛС, но и с пациентските организации. Със здравната каса отношенията им са много обтегнати", коментира Атанасова пред Нова телевизия напрежението в здравния сектор заради цените на лекарствата.
Вчера премиерът Бойко Борисов даде срок на Константинов от 5-6 дни, за да реши проблема с цените на лекарствата.
Атанасова отбеляза, че лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра на здравеопазването. И изпълнителната власт трябвало да си поеме отговорността.
Според нея предложените мерки от Константинов за намаляване на цените на лекарствата са закъснели. Част от самите мерки пък са законодателни и засягат подзаконовата нормативна уредба.
"През тази година и половина е имало достатъчно време тези мерки да бъдат приложени", изтъкна тя.
Относно предложението на Константинов да бъде намален срокът от една година на шест месеца за сравняване на цените с производители от осем държави в ЕС, Атанасова съобщи, че и в момента този механизъм съществувал, но явно не работил.
Атанасова разкритикува и друго от предложенията на здравния министър, че цените на лекарствата трябва да бъдат съобразени с цените от 2010 година, пише dnes.bg.
Според нея Константинов е бил запознат с цените на лекарствата. Вчера здравният министър заяви, че е бил подведен от кореспонденцията с бившия зам.-министър Гергана Павлова и представи публично кореспонденцията и докладите с нея, и с НЗОК по темата.
Междувременно от Синята коалиция съобщиха, че шофьорите в министерството на здравеопазването сa прибрали едни от най-щедрите бонуси. Това показва справка, която сините представиха днес на парламентарния контрол на премиера Бойко Борисов.
В документа се изреждат поименно шофьори и консултанти, като прави впечатление, че за уменията си на пътя шофьорите са взимали бонуси от над 4 000 евро, докато консултантите са стимулирани с бонуси в пъти по-малко.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети