Българските наркотрафиканти все по-влиятелни на международния пазар

dennews.bg
08.03.2012
размер на текста:

Българските наркотрафиканти все повече увеличават влиянието си в търговията на международния пазар. Организирани в групи и финансирани, те са загнездени в българското общество. Това сочи в доклада си за стратегия и контрол върху трафика на наркотиците през 2011-а година Държавният департамент, цитиран от БНР.
Пратките, заловени от българските митници, са се увеличили леко през миналата година, но остават "исторически ниски", отбелязва Департаментът. Все още Черноморските ни пристанища все още се използват от трафикантите за пренасяне на кокаин от Южна Америка и на хероин от Турция и Иран за Европа.
В доклада се отчита, че операцията от 21 октомври, при която бяха иззети над 5 хиляди стръка канабис, е една от най-мащабните подобни операции в Европа.
Държавният департамент отделя специално внимание на ГДБОП в разследването, довело до залавяне на 460 килограма кокаин във Франция и 290 в Гърция. Отбелзва се още, че България е въвела "един от най-добрите контролни механизми в Европа" за бързо засичане на така наречените "дизайнерски наркотици".

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети