Половин час четоха обвинението на атентатора от Ютьоя

DenNews.bg
07.03.2012
размер на текста:

Снимка: Reuters/ Архив

Половин час отне изчитането на обвинението на норвежеца Андреш Брайвик, който уби 77 души, повечето от които младежи на остров Ютьоя и в центъра на Осло.
Официалното обвинение бе внесено днес, седем месеца след атентата на 22 юли 2011 г.
Както се очакваше, прокурорите обвиниха 33-годишния десен екстремист по параграф от антитерористичното законодателство, отнасящ се до насилствени действия, извършвани с намерението да се разстрои работата на ключови държавни институции или да се всява страх у населението, информира БТА.
Предвидената от закона максимална присъда е 21 години затвор, но прокурорите дадоха да се разбере, че смятат Брайвик за душевно болен и ще поискат той да бъде настанен на лечение в психиатрично заведение.
Брайвик призна за нападенията на 22 юли, но отрича, че е извършил престъпление. Той смята своите жертви за "предатели" заради това, че са приели имиграционна политика, водеща към ислямска колонизация на Норвегия.
Осем души загинаха при взривяването на бомба в центъра на Осло и още 69 бяха убити при стрелба на остров Ютьоя, където младежкото крило на управляващата Работническа партия беше организирало летен лагер.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети