Затвор и тежко бъдеще за Атанас Янев прогнозира Дянков на среща с кметската управа на Дупница

Кредитният рейтинг на общината беше като на Гърция пред фалит, до 9 месеца финансовото състояние ще се стабилизира, прогнозира вицепремиерът

Даниела Методиева
06.03.2012
размер на текста:

Затвор и тежко бъдеще се очертава за бившия кмет на Дупница заради неправомерното отклоняване на делегираните от държавата средства за образование. Такъв ще бъде изходът от разследването срещу Атанас Янев и предстоящото дело срещу него по повдигнатото му обвинение от прокуратурата в Кюстендил. Това е категоричното мнение на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който след края на работния ден днес бе на работна среща в кабинета на кмета Методи Чимев, на която присъства целия екип на градоначалника и депутатът от ГЕРБ Емил Гущеров. За да подкрепи това свое становище, вицепремиерът се позова и на предоставените му резултати от проверката на финансовия инспекторат на министерството му, които ясно сочели огромни злоупотреби от страна на Янев.
Що се отнася до финансовото състояние на общината, то прогнозите на Дянков са до 9 месеца поетапно дълговете да се стопят и кредитния рейниг ще се повиши и няма да бъде като този като на Гърция преди 3 месеца като пред фалит. За тази своя оптимистична прогноза Дянков посочи постигнатите дотук резултати с погасяването на задълженията на общината които от близо 13 млн. лв. вече са се стопили на 9 млн. лв.Що се отнася до задълженията към образованието, които възлизат на сумата 670 000 лв., то поетапно и те щели да бъдат стопени. Според Дянков всичко това ще доведе и до по-лесното кандидатстване от страна на общината по проекти, които ще бъдат съфинансирани от държавата. Още повече, че приходите вече правишават разходите.
Финансовият министър уточни, че предстои да бъдат представени още справки от страна на община Дупница по отношение на финансовото състояние и до средата на следващата седмица ще се проведе още една работна среща, този път във финансовото министерство.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети