Арести на протест против високите цени на горивата

DenNews.bg
05.03.2012
размер на текста:

Представител на граждански съюз „Сила” е бил арестуван на протеста срещу високите цени на горивата във Велико Търново вчера.
Срещу Симон Милков е образувано бързо производство за хулиганство за това, че е спрял за около 5 минути движението по главния път София-Варна в участък по ул."Магистрална", като многократно пресичал пешеходна пътека и отправял нецензурни думи към служителите на реда.
В съобщение, разпространено от централата на граждански съюз "Сила", се посочва, че срещу техния представител във Велико Търново са били приложени репресивни мерки, защото той бил принуден още в петък да подпише в полицията предупредителен протокол, че няма да организира протестни действия в града.
От Областната дирекция на МВР уточниха, че двама души са задържани по време на нерегламентирания протест срещу високите цени на горивата във Велико Търново.
Проверка установила, че в община Велико Търново не е постъпвало писмено уведомление, по реда закона.
Около 17 ч. на 2 март в оперативната дежурна част на Областната дирекция на МВР във Велико Търново е постъпило писмо от директора на ОД на МВР в Габрово, в което се съдържа информация, че около 60 лица с 25 леки автомобила имат намерение да участват в протестни действия, организирани от ГС "Сила" във Велико Търново. Участниците в протеста от Севлиево имали намерение да се отправят към Велико Търново, с приблизителен час на пристигане на 4 март около 15.00 ч.
Като организатор на мероприятието от Севлиево е бил посочен Милен Ангелов. При проведен телефонен разговор Ангелов е посочил, че организатор на протестните действия е координаторът на ГС "Сила" във Велико Търново Симон Милков.
На Ангелов е било разяснено, че в община Велико Търново не е постъпвало писмено искане от ГС "Сила" за провеждане на протестни действия и по тази причина не е получавано съответното съгласие за провеждането им от кмета на община Велико Търново, уточняват от ОД на МВР.
На 2 март Симон Милков е бил предупреден за отговорността, която се предвижда при провеждане на нерегламентирани протестни действия, като му е съставен писмен протокол за полицейско предупреждение.
Около 15,30 ч. в неделя служители на Районно управление "Полиция" - Велико Търново са установили, че на пътя са се събрали около 10-12 лица, водени от Симон Милков.
Последният заедно с още седем лица се отправил към пешеходната пътека, находяща се пред супермаркета, на пътното платно по посока София и започнали да пресичат непрекъснато. По този начин движението на моторни превозни средства по пътното платно в двете посоки е било спряно, уточняват от областната дирекция на МВР във Велико Търново.
След отправено устно полицейско предупреждение да напуснат пешеходната пътека и да не пречат на движението на пътеката останали единствено Симон Милков и Деян Михайлов, и двамата от Велико Търново.
Двамата пак били предупредени да напуснат зоната на пешеходната пътека. След като не изпълнили полицейското разпореждане и с оглед демонстративното поведение и неподчинение на Милков, полицейските служители, пристъпили към задържане на Милков и Михайлов. При последвалите действия по задържане и възстановяване на движението Милков, продължил непристойните си действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи се в явно неуважение към обществото, заявяват от ОД на МВР.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети