Абдул Хаким- посредникът при размяна на трупове в Кандахар

dennews.bg
28.03.2012
размер на текста:

Абдул Хаким. Снимка: Би Би Си

При размяна на труповете между талибаните и властите на размирната афганистанска провинция Кандахар и двете страни се доверяват само на един човек - 65-годишният Абдул Хаким, пише Би Би Си, цитирана от vesti.bg.
През последните години той е прибрал труповете на 250 души. От тях 127 са били на талибани, убити от силите за сигурност, 28 - на цивилни, станали неволни жертви на нападения, а останалите - на афганистански войници, убити от талибаните.
За първи път Абдул Хаким се захваща с тази работа преди шест години.
Тогава местен талибанин иска от него да му достави тялото на негов другар. Хаким, който разполага с членска карта на афганистанския Комитет на Червения полумесец, получава достъп до морга в Кандахар и правото да изнесе тялото на талибанския бунтовник оттам и да го предаде на приятеля му.
После властите на окръг Зерай в Кандахар също натоварват Хаким с подобна мисия и така той се превръща в единствения погребален агент в размирната афганистанска провинция. 2|7504
13.02.2012
През годините Абдул Хаким е получил от талибаните документ, който му дава правото да снове с телата между териториите под талибански контрол и териториите, контролирани от властите.
Когато получи сигнал, че трябва да достави труп на талибански бунтовник, Абдул Хаким отива в местната морга и ако тялото на бунтовника е там, той го натоварва на жълто такси и го откарва до териториите на бунтовниците.
Абдул Хаким се е съгласил на тази работа след смъртта на двамата му сина и на зет му. Те били убити от талибаните, но Абдул Хаким трябвало да изчака 14 дни, за да получи телата им. 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети