Холандия осъди Либия на 1 млн. евро за мъченията на д-р Ашраф

DenNews.bg
28.03.2012
размер на текста:

Либия да изплати 1 млн. евро на палестинския лекар с българско гражданство д-р Ашраф Хаджудж за мъченията, на които е бил подложен по време на СПИН процеса срещу него и българските медици, постанови холандски съд, съобщи AFP, цитирана от inews.
"Холандски граждански съд постанови на моя клиент, палестински лекар, да се изплати обезщетение от 1 млн. евро заради обвиненията му за мъченията и малтретиране, на които той е бил подложен по време на престоя си в либийски затвор", каза адвокатката на д-р Ашраф.
41-годишният Хаджудж, който сега живее в Холандия, беше осъден на смърт заедно с петте български медицински сестри през 1999 г. в Либия, по обвинение, че са заразили с вируса на СПИН стотици либийски деца в болница в Бенгази. Малко преди медиците да бъдат освободени с помощта на бившата съпруга на френския президент Сесилия Саркози, Ашраф получи българско гражданство. Под международен натиск тяхната присъда беше променена в доживотен затвор, което отвори път за тяхното екстрадиране. След стъпването на родна земя медиците ни и палестинският лекар бяха помилвани от президента Георги Първанов.

"Срамно е, че България не направи това (да съди Либия) преди Холандия. България стана за смях в очите на Европа", коментира Валентина Сиропуло пред АФП.

След новината от Холандия, българската прокуратура припомни, че разследването за това дали петте български медицински сестри и палестинският лекар са били измъчвани в либийски затвор продължава.
Разследването в България започна през 2007 г. и случаят все още е в стадий на предварително разследване, което не е приключило, посочва пред агенция АФП говорителката на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова.
По думите й то е било прекъсвано вече няколко пъти, а целта му е да установи извършителите на мъченията.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети