Общините ще регистрират ромите без адрес

DenNews.bg
27.03.2012
размер на текста:

Общински комисии ще описват и регистрират гражданите, които не могат да докажат къде живеят с документ. Това гласи промяна в Закона за гражданската регистрация, която бе внесена за разглеждане в парламента от депутати от ГЕРБ.
Промените се налагат заради проблем, възникнал основно сред ромската общност, след като с новия Изборния кодекс се въведе изискване регистрацията да става само след предоставяне на нотариален акт за обитавания имот или пък съгласие от собственика или договор за наем. Правилата бяха въведени, за да се ограничи т.нар. вътрешен туризъм, при който множество избиратели биват пренасяни от една община в друга, за да обърнат резултатите, пише dnevnik.bg.
След изборите обаче правилото породи сериозен проблем - при опитите на роми из Кюстендилско да си изкарат нови лични карти. Те не успяха да докажат къде и на какво основание живеят на даден адрес, нямаха адресна регистрация и затова не можаха да си извадят документи. Без лична карта пък те не могат да получават помощи. Проблемите предизвикаха и заплахи за протести сред общността в региона.
Затова сега народни представители от ГЕРБ са внесли предложение за промяна, според която ако някой не може да предостави необходимите документи за доказване на адресната си регистрация, специална комисия ща проверява казуса и ще взима решение. В комисията ще влизат служители от общинската администрация и от териториалните структурни звена на министерство на вътрешните работи и на Агенцията за социално подпомагане.
Комисията ще решава за извършване на адресна регистрация в срок от 7 дни.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети