Съдят US сержант за убийството на 17 афганистанци у дома

DenNews.bg
23.03.2012
размер на текста:

Американският сержант Робърт Бейлс ще бъде съден за убийството на 17 цивилни афганистанци у дома, съобщи "Ройтерс", цитирана от dnevnik.bg. Преди това се смяташе, че войникът ще отговаря за смъртта на 16 души, от които 9 деца.
Бейлс е ветеран с четири бойни мисии зад гърба си. Той ще бъде обвинен и в други престъпления, включително опит за убийство.
Съдебният процес вероятно ще бъде проведен във военната база Люис-Макорд, близо до Такома, щата Вашингтон. Това е и домашната база на Бейлс.
По думите на адвоката му Джон Браун сержантът не помни нищо от нападението и явно една от защитните му тези ще бъде посттравматичния стрес като причина за случилото се .
Стана ясно, че Бейлс е имал сериозни финансови проблеми в САЩ и е бил недоволен от четвъртата си поредна бойна мисия, след като е служил три пъти в Ирак, където бил ранен 2 пъти. Адвокатът му обаче твърди, че натрупаният дълг от 1.5 милиона долара и неизплатената ипотека на жилище в Сиатъл не са били мотивиращи фактори за действията на Бейлс.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети