Дупница рекордьор в страната по актове на джигити зад волана

Десислава Панайотова-Янкова
23.03.2012
размер на текста:

Снимка: dennews.bg/Архив

Дупница е тотален рекордьор по издадени актове за нарушения на Закона за движение по пътищата. За поредна година полицейското управление в Дупница отчита най-много издадени актове и фишове за превишена скорост, неправилно изпреварване, неспазване на пътните знаци, неправилно паркиране и други нарушения на пътя, оставяйки след себе си дори столицата.
Голяма част от актовете са напълно заслужени, което се доказва с потвърждаването на санкциите и пред съда, при евентуалното им обжалване от страна на шофьорите, но и най-съвестните граждани са заплашени да попаднат под ударите на закона по няколко причини.
Заличените пешеходни пътеки и маркировка, скритите от храсти и боклуци знаци и недостатъчното паркоместа в града няма да ви спасят от налагането на санкции.
„Разпоредил съм всеки, който си позволи да наруши закона да бъде санкциониран, без значение дали пешеходната пътека е видима или не. Ако шофьорът има претенции след това може да обжалва акта в съда и той да прецени дали да има наказание или не. Уреждането на нормален трафик в града ни, с тесни улици и малко паркоместа, а с голям брой автомобили, е изключително трудно и ние трябва да направим всичко възможно да вразумим шофьорите”, обясни началникът на РУП-Дупница Борислав Динев.
Той е изпратил вече сигнално писмо до общината, с което се иска възможно най-бързото поставяне на хоризонтална маркировка и отстраняване на нередностите по мрежата пътни знаци.
„В писмото сигнализираме и за опасни дупки на територията на града, които са предпоставки за катастрофи и инциденти. В доклади през няколко месеца изпращаме точна информация и за опасни кръстовища и пътни участъци и мерки за подобряването на състоянието им. На последното заседание на Комсията по безопасност на движението всички тези въпроси бяха разискани, но явно лошото финансово състояние на общината води до забавяне на работата по коригирането на проблемите”, обясни още Динев.
От своя страна кметът на Дупница Методи Чимев посочи, че през следващата седмица ще се проведе основно миене на уличната мрежа. „След това ще мислим и за маркировката. Проблемът ми е ясен и ще действаме максимално бързо”, посочи Чимев.
Дотогава всеки шофьор е заплашен да бъде санкциониран за преминаваме през пешеходна пътека, която не се вижда добре или изобщо, без да дадат предимство на пешеходците.
Интересен факт е, че над 1000 шофьори на ден са обречени да извършат и нарушение по отношение на неправилното паркиране. В града има около 250 уредени паркоместа, а натоварването е над 1500 автомобила. Това означава, че само на ден 1000 автомобила паркират неправилно.
На територията на общината вече действат и мобилни цивилни екипи на КАТ, които засичат с камера нарушителите. При засичане на нарушение водачите получават по пощата снимка с фиш, който се издава на собственика на колата, без значение дали той е бил зад волана или не.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети